Pražírna kávy, Blatiny
zpět do výpisu
Milovníci kávy by určitě měli při svých toulkách po Horácku navštívit dnes již proslulou pražírnu kávy HOFR v Blatinách. Lahodnou kávu připravuje rodinná firma Kašparových již dvacet let.
|
|
více informací
|
Podrobný popis:
Od roku 1990 jsou v domě č. p. 73 pražena zelená kávová zrna Arabica z Jižní Ameriky a Indie. Ve svých počátcích se ve firmě během jednoho měsíce semlelo až 8 tun kávy, dnes je to s narůstající konkurencí o více než 90% méně a káva se mele pouze jednou měsíčně. V roce 1995 byla při pražírně otevřena kavárna umístěná v domě č. p. 39, která je dodnes vyhlášena v celém okolí a hojně navštěvována turisty. Z nabídky si můžete vybrat tradiční kávu i její neotřelé variace. Rodinný recept kávy značky HOFR (název pražírny vznikl jako složenina z počátečních jmen jejích zakladatelů Honzy a Františka) spočívá v kombinaci pěti druhů kávových zrn, která se praží v bubnu po dobu zhruba 20 minut při teplotě 200ºC. Poté je potřeba zrna zchladit a nechat odležet několik dní v tzv. zracích silech, nakonec jsou semleta. Proces pražení není jednoduchý, je nutné přihlédnout k velikosti, tvaru i vlhkosti zrn a podle toho postupovat, při příliš prudkém nárůstu tepla by se zrna vysušila.
Od roku 1990 jsou v domě č. p. 73 pražena zelená kávová zrna Arabica z Jižní Ameriky a Indie. Ve svých počátcích se ve firmě během jednoho měsíce semlelo až 8 tun kávy, dnes je to s narůstající konkurencí o více než 90% méně a káva se mele pouze jednou měsíčně. V roce 1995 byla při pražírně otevřena kavárna umístěná v domě č. p. 39, která je dodnes vyhlášena v celém okolí a hojně navštěvována turisty. Z nabídky si můžete vybrat tradiční kávu i její neotřelé variace. Rodinný recept kávy značky HOFR (název pražírny vznikl jako složenina z počátečních jmen jejích zakladatelů Honzy a Františka) spočívá v kombinaci pěti druhů kávových zrn, která se praží v bubnu po dobu zhruba 20 minut při teplotě 200ºC. Poté je potřeba zrna zchladit a nechat odležet několik dní v tzv. zracích silech, nakonec jsou semleta. Proces pražení není jednoduchý, je nutné přihlédnout k velikosti, tvaru i vlhkosti zrn a podle toho postupovat, při příliš prudkém nárůstu tepla by se zrna vysušila.